Dušan Mandić (©Starsport)
Dušan Mandić (©Starsport)

Ferencvarošev kontrolisani haos zakazao u Berlinu, mora da se vadi protiv desetkovanog Novog Beograda

Vreme čitanja: 4min | sre. 25.01.23. | 08:13

Mađari pred duel sa viceprvakom Evrope izgubili tamo gde nisu očekivali i zakomplikovali situaciju u grupi

Nema pritisak Novi Beograd u Ligi šampiona, igraće na završnom turniru, a takođe je jedan od dva neporažena tima u grupnoj fazi. Živko Gocić neće preterano brinuti i ako i kada njegova ekipa doživi neuspeh. Izbeći ga u Budimpešti biće pravo umeće, jer srpski šampion desetkovan ide na noge Ferencvarošu (20.45).

Poljuljan je Ferencvaroš, pred duel sa vicešampionom Evrope izgubio je tamo gde nije očekivao – u Berlinu. Zakomplikovao je situaciju u grupi, otežao sebi posao u nastavku takmičenja. Kontrolisani haos Žolta Varge i atipični stil koji gaje Mađari ne prolazi tako sjajno ove sezone, ali veliko je pitanje sa kime će im se novobeogradski klub suprotstaviti.

Izabrane vesti

Nikola Jakšić povredio se protiv Partizana na turniru regionalne lige igranom u Šapcu. Stradao je centralnom beku mišić leve ruke dok se borio za poziciju i pauziraće između dve i tri sedmice. Minimum. Propustiće srpski reprezentativac gostovanje u Budimpešti, kao i bitku za prvi ovosezonski trofej za vikend. Ali, nije jedini koji će izostati.

Na poslednjem treningu Živko Gocić je radio sa desetoricom igrača, prvi tim ih broji 16. Strahinja Rašović i golman Radoslav Filipović već su preskočili utakmice u Jadranskoj ligi...

Ovaj meč dolazi u veoma nezgodnom trenutku za nas, jer smo na poslednjem treningu zbog bolesti i povreda na raspolaganju imali samo desetoricu igrača“, rekao je Živko Gocić, trener Novog Beograda, pred duel sa Ferencvarošem i nastavio:

Još ne znamo u kom ćemo sastavu putovati u Budimpeštu, ali šta da se radi. Ipak, ne bih želeo da ova utakmica u Mađarskoj bude u svetlu tih problema. Ko bude spreman taj će igrati i tako se pripremamo za ovo teško gostovanje“.

Mađarski prvak ove sezone igra izuzetno tvrdo. U Ligi šampiona primio je 41 gol, ima drugu najbolju odbranu u grupi. Jedino je italijanska Breša ređe dozvoljavala rivalima da joj zatresu mrežu. Ali muči se Ferencvaroš u napadu.

Sa 42 postignuta gola spada među neefikasnije ekipe u društvu najboljih. Računajući obe grupe, samo su Špandau sa 41 golom, odnosno Sabadelj sa 38 manje produktivni od tima predvođenim Žoltom Vargom. Najbolji strelac Fradija je Stilijanos Argiropulos sa sedam golova – nije ni među 30 – dok je Alvaro Granados kod Novog Beograda 13 puta pogađao metu.

Ferencvaroš je zaista dobra ekipa, koja već godinama igra zajedno na čelu sa trenerom Žoltom Vargom. Dobro ih poznajem, jer sam dugo igrao i kao trener radio u Mađarskoj, tako da nekih tajni i iznenađenja ne bi rebalo da bude. Bićemo spremni i pružićemo maksimum, a ako tako bude možemo da se nadamo dobrom rezultatu i osvajanju nova tri boda“, analizirao je Živko Gocić mađarskog šampiona.

Živko Gocić i prvotimci Novog Beograda (©MN Press)Živko Gocić i prvotimci Novog Beograda (©MN Press)

Forsira Živko Gocić drugačiji stil igre od Žolta Varge, iako je deceniju i jače boravio u Mađarskoj. Preuzeo je određene postulate iz njihove škole vaterpola, iskombinovao sa jugoslovenskom, i na domaćim frontovima, ali i u Ligi šampiona, to daje rezultate. Zasad. Videlo se to i na turniru regionalne lige u Šapcu.

Obratiće srpski i regionalni prvak posebnu pažnju na grčkog reprezentativca Stilijanosa Argiropulosa – prethodne sezone bio član dubrovačkog Juga – kao i na ruskog vaterpolistu Danila Merkulova, koga ove sezone baš i ne služi dalekometna paljba, ali svakog časa može da proradi. Možda baš sada kada će Fradiju goreti pod nogama.

(1.95) Ferencvaroš (6.25) Novi Beograd (2.40)

Nemanja Ubović, povratnik u reprezentaciju Srbije, takođe je bitna karika za igru Ferencvaroša kada mađarski strateg forsira igru sa klasičnim centrom, a ne lakšu postavku sa mnogo plivanja. A, uz Argiropulosa i Merkulova, bitnu ulogu u napadu imaju i Silard Janšik, Adam Nađ i levoruki italijanski šuter Luka Damonte.

Novom Beogradu neće biti lako da dođe do pete pobede, jer će biti nekompletan, a vaterpolisti Fradija će želeti da se iskupe navijačima za krah u Berlinu. I imaće ogromno podršku, kao i uvek. Uostalom, Ferencvaroš je bio jedini tim na završnom turniru Lige šampiona koga je pratila organizovana grupa navijača.

Veoma dobro igramo u poslednje vreme i mislim da smo u dobroj formi. Činjenica je da smo posle vrlo napornog turnira u Šapcu pomalo iscpljeni i u nekompletnom sastavu, ali znamo zašto idemo u Budimpeštu. Naš cilj je da osvojimo nova tri boda. Spremni smo, daćemo sve od sebe u bazenu u duelu sa velikim protivnikom koga vrlo cenimo i nadamo se pobedi“, podvukao je Đorđe Vučinić.

LIGA ŠAMPIONA – 6. KOLO

GRUPA A

Utorak

Dinamo Tbilisi – Hanover 11:14

Olimpijakos – Vuljagmeni 14:6

Barseloneta – Pro Reko 5:11

Jadran Split – Radnički 10:10


GRUPA B

Sreda

19.30: (4.00) OSC Budimpešta (8.00) Jug Dubrovnik (1.40)

19.30: (5.10) Sabadelj (8.00) Marselj (1.30)

19.30: (5.10) Špandau (8.00) Breša (1.30)

20.45: (1.95) Ferencvaroš (6.25) Novi Beograd (2.40)



tagovi

VK FerencvarošVK Novi BeogradLiga šampiona u vaterpoluŽivko GocićŽolt VargaĐorđe VučinićStilijanos ArgiropulosDanil Merkulov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara